Nadelen epoxy tafel, en de voordelen

Epoxy tafels: geen tafel is hetzelfde. De een is nog mooier dan de ander.  Maar zijn deze juweeltjes voor in je inrichting wel praktisch? Zijn al die gelikte plaatjes wel realistisch? En dan is er ook nog de vraag of een epoxy tafel buiten kan staan. Als je in deze categorie gaat shoppen, wil je een weloverwogen keuze maken. Dus niet alleen de voordelen weten, maar ook alles over de mogelijke nadelen epoxy tafel. Bijvoorbeeld of een epoxy tafel krasbestendig is. Belangrijke vragen bij een serieuze aankoop. Dus; heeft een epoxy tafel nadelen? Wij vertellen je er meer over! Liever direct een offerte aanvragen? Dat kan natuurlijk ook!

Nadelen epoxy tafel

Nou die zijn er zeker. Allereerst is het maken van epoxy tafels bijna een ambacht. Het is vakwerk, met veel processen, kwaliteitsverschillen en evenwichten. Neem bijvoorbeeld het mengen. Niet alleen luistert de verhouding uiterst nauw, maar ook de tijd en grondigheid van het mengen kan voor een hoop problemen zorgen. Tenminste als je geen sneeuwachtige neerslag in je epoxy tafel wilt zien. 

Kwaliteit

Eerst de kwaliteit van het goedje zelf. Epoxy, een thermo-hardende kunststof, is in enorm veel prijscategorieën te koop. Net als bij alle andere producten is de goedkoopste niet per se de minst goede. En de duurste is ook niet automatisch de beste. Alleen ervaring is dan eigenlijk betrouwbaar. 

Het wordt nog complexer. De specificaties van alle ingrediënten, combinaties, temperaturen en afmetingen hebben ook weer gevolgen voor de epoxy keuze. Zo is een bepaald merk op een bepaald punt soms net iets beter of minder goed. Neem zaken als maximale-giethoogte-per-gieting, mate van UV-bescherming en de mate van kans op giftige dampen tijdens het mengen van de twee basiscomponenten. Staat je droomtafel in de volle zon? Of heeft jouw creatie bijvoorbeeld niet veel giethoogte nodig? Dit soort zaken kan de keuze al op een ander soort epoxy brengen. De maker van de tafel kan niet zomaar wat van de plank halen dus. Je moet echt alles weten van je project, en daarna kan de maker goed overwegen welke soort epoxy hij gaat gebruiken.

Je denkt misschien: dat is een nadeel dat geldt voordat hij bij mij staat. Dus het is niet mijn probleem. Dat klopt deels. Er is namelijk meer in die categorie wat uiteindelijk toch voor jou een nadeel is. Juist omdat het vaak om unieke tafelbladen gaat, is het zaak dat de maker weet waar hij of zij mee bezig is. Een mislukking ligt op de loer. 

In dat geval ben je een hoop geld en tijd verder. En staat jouw unieke tafel nog steeds niet waar hij hoort. In het meest gunstige geval kunnen ze de epoxy verwijderen en kunnen ze een nieuwe poging wagen.

Prijs van epoxytafel

Alles hierboven resulteert in een gevolg dat jou sowieso raakt. De prijs. Het is niet goedkoop om de juiste ingrediënten, met goede (lees: ervaren) aandacht tot jouw droomtafel te laten transformeren. Helaas ben je er dan nog niet. De vele uren doen ook een duit in het zakje. En, inderdaad uit jouw zakje. 

Het begint al bij een gedegen voorbereiding. Meestal moet er een mal gemaakt worden, die volledig behandeld moet worden, zodat de epoxy daar niet aan gaat hechten. Dit is altijd maatwerk en eenmalig. In deze mal wordt het blad gegoten en dit moet vervolgens enkele dagen uitharden. 

Als de tafel uitgehard is en er niet meer gecorrigeerd of gerepareerd hoeft te worden, beginnen de schuur-uren. De tafel wordt verschillende keren geschuurd, steeds een stap fijner qua korrel. Dit kan uiteindelijk tot een al dan niet hoogglanzend oppervlakte afgewerkt worden. En dát eindresultaat is waar we het allemaal voor doen. Want dat is fenomenaal mooi. 

Dus wat zijn de nadelen van een epoxy tafelblad? Het meeste mondt uit in een gemiddeld hogere prijs dan een normale maatwerk-tafel. Wees dus op je hoede bij koopjes. Eigenlijk kan dat gewoon niet. 

Maar is een epoxy tafel krasbestendig?

Er stond nog een vraag open: is een epoxy tafel krasbestendig? Ja, absoluut. De druk-, en treksterkte van Epoxy is, zolang de bereiding goed is, dubbel zo groot als die van beton. Het wordt niet voor niks ook bij boten en zelfs vloeren toegepast. Maar alles kan natuurlijk kapot. 

Overigens is er in die categorie ook een groot voordeel; het is vaak goed te repareren. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want zet nooit hete spullen op tafel. Wanneer je een kop dampende thee drinkt, zet er dan een onderzetter onder. Maar let vooral op hete pannen of die oude fluitketel die, vol met kokend water, net van het vuur komt. Epoxy kan namelijk smelten bij te hoge temperaturen.

Maar kan een epoxy tafel dan wel buiten staan? Met de juiste UV-bescherming kan de epoxy tafel gerust in de directe zon staan. Daarnaast is epoxy ook weer- en waterbestendig. Het is dus geen probleem als de tafel buiten staat.

En dan de voordelen!

We hebben het tot nu toe vooral gehad over de nadelen epoxy tafel. Maar er zijn ook genoeg voordelen! Want achter die valkuilen en kosten zit een uniek materiaal. Sterker nog: het is geweldig te bewerken. Het is keihard, solide, sterk, onbeperkt op verschillende vlakken, onbuigzaam, slijtvast, niet-schilferend oppervlakte tijdens (intensief) gebruik, zonder extra kosten goed te onderhouden, oneindig voor de creatieve geesten en het is een geniale grondstof als het in kundige handen is. Dat zijn de voordelen van een epoxy tafel! Zoals je ziet zijn er meer voor- dan nadelen. 

Ga jij voor een epoxy tafel? 

Zijn er nadelen epoxy tafel? Zeker. Veelal blijken die valkuilen en nadelen voor de ingebruikname te zitten. Uiteraard moet je met zorg en liefde met je tafel omgaan, maar dat geldt voor alle meubels. Als het binnen je budget past en je een vakkundige maker kunt traceren, komt er een uniek assortiment van maatwerk epoxy tafels in beeld. Krijg je daar de creatieve kriebels van? 

Neem contact op!

Je kunt op onze website zelf je tafel samenstellen. Maar we komen ook graag met je in contact om te kijken hoe jouw creatieve wensen een tastbare en zichtbare werkelijkheid kan worden. Vul hieronder het contactformulier in en dan gaan we jouw unieke tafel bespreken. Investeer in de plaats waar ontspanning, gezelligheid, onvergetelijke herinneringen, lekker eten en drinken samenkomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veilig en snel betalen
iDeal & Paypal

Van 09.00 tot 21.00
06 – 46 06 60 96

Stuur een e-mail
info@oakwell.nl

Stel je vraag direct
via het contactformulier.