Epoxy tafels kopen: waar moet je allemaal op letten?

Wil jij een of meerdere epoxy tafels kopen? Misschien dat dan denkt: epoxy en tafels: is dat een goede combinatie? Absoluut! De mogelijkheden zijn eindeloos. Creativiteit zou bijna de enige beperking zijn. Je kunt je hele tafel van epoxyhars laten maken. Je kunt het daarnaast ook gebruiken om grote of kleine spleten en gaten in je hout op te laten vullen. Of misschien heb je liever één kant hout en de andere zijde van epoxy. Of wellicht zoek je een lavatafel of riviertafel, ook wel een River table genoemd. Je hebt ze vast wel eens ergens langs zien komen; zo’n blad met in het midden een sierlijke strook epoxy. Zo kunnen we nog lang doorgaan. Het is maar een theelepeltje van het hele strand aan mogelijkheden. Weet je al zeker dat je een epoxy tafel wil? Vraag dan direct een offerte aan!

De keuze is eindeloos

En dat was nog maar een greep uit hoe je het kunt toepassen. Want er zijn nog veel meer mogelijkheden als je kiest voor het kopen van epoxy tafels. Denk aan een eindeloos scala van kleuren die weer onder te verdelen zijn in even eindeloze gradaties van transparantie. Daarnaast kunnen unikleuren of bijzondere varianten als metallic, parelmoer of flakes toegepast worden. 

En dan hebben we het nog niet eens over het mengen of combineren van al deze mogelijkheden. Je kunt namelijk dit combineren met verlichting of het ingieten van objecten, foto’s of iets anders wat jij graag wilt. En dan hebben we alleen wat grove lijnen geschetst. Eindeloos dus.  

Welke soorten epoxy tafels zijn er?

De makkelijkste indeling is die naar hoeveel epoxy dat verwerkt moet worden. Niet alleen om de prijs van epoxy, maar zeker ook het werk. Bijvoorbeeld; hoe meer epoxy er gebruikt wordt, hoe meer voorbereidend werk en schuurwerk er is. 

De minst arbeidsintensieve variant is de tafel, waarbij alleen wat noesten en gaten opgevuld worden met epoxy. Een mal is in veel gevallen niet nodig. Ook zijn de droogtijden in de gunstigste gevallen fors korter dan bij grotere gietingen. Ook is het schuren een veel kleinere klus. Dit komt omdat veel soorten vanaf een grove korrel stapsgewijs naar een heel fijne korrel geschuurd moeten worden. Dit maakt het oppervlakte uniek en prachtig. Een paar kleine stukjes staan dus niet in verhouding met grote oppervlakten qua schuurwerk.

De volgende stap in de indeling is dat je spleten laat vullen met de hars. Dit is vaak lastiger of zelfs onmogelijk zonder een mal. Wel is het zo dat hoe meer epoxy je toe moet passen, hoe unieker en persoonlijker de tafel wordt. 

Je kunt ook je tafelblad als het ware lakken met epoxy. Dit wordt in verschillende lagen gedaan. Deze lagen worden met droog pauzes opgebracht. Afhankelijk van de variant wordt het eindproduct verschillende keren geschuurd. Zo kan je bijvoorbeeld een houten blad met transparante epoxy hermetisch afsluiten, de tekening prachtig uit laten komen en het geheel waterdicht maken. Op de lange termijn kan onderhoud nodig zijn. Bijvoorbeeld kleine krassen die weg gepolijst moeten worden. Let wel dat je bij transparante epoxylagen heel goed de UV-bescherming voor elkaar hebt.

De laatste stap vergt altijd een complete mal en soms meerdere gietingen en mengsels. Dit zijn de bladen waarbij grote spleten, helften en/of stroken met het unieke goedje opgevuld moeten worden. Dit kost uiteraard meer aan epoxy. Maar ook de voorbereidingen, het materiaal en de arbeid hebben een flink aandeel in de prijsstijging ten opzichte van de minst bewerkelijke variant. Maar als je de budgetten hebt, en met een professional bepaalt hoe jouw droom object er uit moet komen te zien; dan heb je een onverwoestbaar en uniek meubelstuk in huis.  

Epoxy tafels kopen

Wil je een epoxy tafel kopen? Dan is de prijs natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de aankoop. Het is begrijpelijke dat je dit wilt weten, maar het is lastig om hier concreet een antwoord op te geven. 

Als je op google zoekt, lijken de eerste resultaten vaak heel aantrekkelijk.  Maar check eerst eens of dat om een salontafel gaat of om een eetkamertafel. Zomaar een voorbeeld van prijs-ruis. Dit komt vooral doordat er zoveel variabelen zijn. Men plaatst een mooie foto met ‘vanaf prijzen’ erbij. Maar vroeg of laat blijkt dan vaak dat epoxy tafels toch geen goedkope kunststukjes zijn. Sterker nog: wees op je hoede als je voor onder de € 2.000,- een eettafel, inclusief poten, denkt te krijgen.

Wees daarom voorzichtig als je kiest voor het kopen van epoxy tafels. Om te beginnen omdat er in epoxy serieuze kwaliteitsverschillen op de markt zijn. Maar ook de optelsom van de ingrediënten van de tafel. Omdat het om maatwerk gaat, moet er voor elke tafel een mal gemaakt worden. Hierin wordt de tafel gegoten. Daarnaast zijn de componenten ook een onderdeel van de prijs; goede epoxy, poten of onderstel, het (eiken) hout, de arbeid (er gaan veel uren in zitten). Als je daar als laatste 21% BTW bij optelt, dan kan het simpelweg niet.

We willen je toch graag een richting geven. Voor een tafel met gemiddelde afmetingen, ongeveer 2 bij 1 meter, moet je rekening houden met een bedrag tussen de €2.000,- en de €4.000,-. Dit is inclusief BTW. Het zijn dus niet de goedkoopste tafels, maar dan heb je wel je eigen unieke toptafel in je woning. Of buiten, want dat kan ook bij epoxy tafels.

Epoxy tafel op maat

Zoals we hierboven al aangeven, kun je er eindeloos creatief mee zijn. Daarom zijn veel epoxy tafels maatwerk. Dat is een groot voordeel, want zo kun je jouw droomtafel samenstellen. Zorg er wel voor dat een professional jouw unieke tafel maakt. Het is namelijk een kostbaar proces en het zou zonde zijn als het misgaat.

Kies voor een epoxy tafel

Ben jij enthousiast geworden en wil je 1 of meerdere epoxy tafels kopen of op maat laten maken? Vul dan onderstaand contactformulier in! We komen eventueel bij je langs om met stalen en een configurator te helpen bij alle keuzes. Samen maken we dat kunstwerk dat elk kostbare en waardevolle uurtje aan tafel nog mooier maakt. 

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veilig en snel betalen
iDeal & Paypal

Van 09.00 tot 21.00
06 – 46 06 60 96

Stuur een e-mail
info@oakwell.nl

Stel je vraag direct
via het contactformulier.