Epoxy tafel lava

Een tafel met een lavastroom

Fascinerend zijn ze, die tafels waar in het midden een stroom van hete lava lijkt te stromen. We hebben het over de zogenoemde epoxy tafel lava. Het is eigenlijk qua kleur en elementen de tegenhanger van de epoxy riviertafel of river table. Waar de laatste een mooie blauwe rivier nabootst heeft de ander een mooi kleurenspel van rood, oranje, geel en vele tinten wit. Net alsof je op een berghelling staat en de lava zo voor je langs komt stromen.  We vertellen je er graag meer over! Wil je graag direct een offerte aanvragen? Dat kan natuurlijk ook!

Hoe vind ik de juiste epoxy tafel lava?

Als je zo’n kunststuk zoekt voor in je interieur, dan wil je natuurlijk de juiste keuzes maken. Waar moet je op letten als je een epoxy lava tafel wil aanschaffen? Allereerst is het misschien goed om eens te kijken wat epoxy eigenlijk is. Dit thermisch-hardende, 2 componenten goedje is de droom van de vakman en de niet stoppende droom van de creatieve geest. Eigenlijk is bijna alles perfect aan dit materiaal. De druk- en treksterkte is dubbel zo groot als beton, het is super te bewerken en zonder kosten goed te onderhouden. Ook is het geschikt voor buiten en kan het in direct zonlicht staan. Als je nog niet overtuigd bent: je kunt eindeloos combineren, mengen en aanpassen met kleuren, transparantie en effecten. Zo heb je parelmoer, metallic en zijn er zelfs flakes die je in je tafel kunt verwerken. De hardheid, buigvastheid en krasbestendigheid zijn top. Het materiaal wordt niet voor niets ook toegepast in de botenindustrie of zelfs als gietvloer.

Alleen maar voordelen bij een epoxy tafel lava?

Dat is iets te optimistisch natuurlijk. Laten we het zo zeggen; als de tafel eenmaal bij je thuis staat dan komt het inderdaad dicht bij perfectie in de buurt. Let wel op met hete pannen en de fluitketel die net van je gasfornuis afkomt. Of, en dat kan een venijnige zijn; de zon die van je wijnglas een vergrootglas maakt en zo op een klein puntje enorme hitte genereert. Men houdt -30 tot +60 als range aan.  

Maar er zijn ook een aantal serieuze uitdagingen te noemen als het om het maken van een epoxy tafel lava gaat. Een epoxy lava tafel maken is een ambacht. Er spelen zoveel zaken door elkaar dat onvoorbereid, of niet goed doordacht beginnen aan je meesterwerk gedoemd is om te mislukken. Het begint al met de keuze van de 2 basiscomponenten. Er is enorm veel kwaliteitsverschil. 

epoxy tafel lava

Je kunt ook niet zomaar dingen door elkaar roeren en denken dat het goed uithardt. Maar ook het mengen is een uiterst precies karwei. Niet alleen luistert de mengverhouding extreem nauw, ook hoe lang, en vooral hoe goed je mengt is cruciaal. Je zou onaangenaam verrast kunnen worden door sneeuwachtige vlokken in je tafel. Of niet uitgeharde delen. 

Ook maakt het uit wat je precies gaat gieten. Merken of soorten epoxy hebben allemaal hun eigen specificaties, sterke en zwakke(re) punten. Het is dus de kunst om het juiste mengsel voor jouw meubelstuk bij elkaar te krijgen. 

Mengen

Het is een nog grotere kunst om dat correct te mengen. En daarna moet je er goed op blijven letten. Dit geldt vooral voor de eerste uren van het uithardingsproces. Bellen eruit, niet goed geraakte delen repareren. Je moet zelfs alert zijn dat je gietsel niet gaat koken; een mogelijk resultaat van een niet goede voorbereiding. 

De mal

Wat ook essentieel is bij de voorbereiding, is de mal waarin gegoten wordt. Natuurlijk moet deze niet leeglopen. Vooral niet heel langzaam, zodat je het pas later ziet. Maar ook moet je zorgen dat bij het uitharden de epoxy niet hecht aan de mal. Ook dat moet heel precies gebeuren, anders beschadig je definitief je tafelblad. 

Klus voor iemand met ervaring

Al met al mogen we stellen dat het een klus is voor iemand met ervaring. Een goedkope epoxy tafel lava bestaat dus niet. Anders gezegd, je zou dit moeten wantrouwen. Het is de vraag of er dan namelijk wel passende, kwalitatief goede materialen zijn gebruikt. Want als je de 21% btw van je prijskaartje afhaalt, moet van wat overblijft het onderstel en de andere grondstoffen gekocht worden én jouw tafel worden gemaakt. 

En dat is het maken van een eenmalige maatwerk mal, het eindeloos mengen, het gieten, dagenlang uitharden en dan beginnen de schuur-uren. Is het oppervlakte glad en strak, dan moet het afgewerkt worden en is hij klaar. Klaar voor jouw thuis. Maar je ziet, voordat dit zover is, dan is er al een hoop lava door de rivier gestroomd.

Moet ik wel beginnen aan een epoxy tafel lava?

Hier kunnen we een kort antwoord op geven: ja! Allereerst omdat de meeste valkuilen zich bevinden voor het moment dat de tafel in jouw interieur staat. Dus dat is niet direct  jouw probleem. Het is alleen door al die dingen natuurlijk niet de goedkoopste tafel. 

Maar, zodra jouw epoxy lava tafel eenmaal staat te stralen in jouw interieur, dan weet je waarom je die tafel ook alweer wilde. Zoek een ervaren vakman, zorg dat jouw wensen duidelijk zijn en je hebt een uniek en zeer duurzaam centerpiece in je woning. 

Klaar om met vrienden, geliefden en familie heerlijk te eten, drinken, socializen en zo onvergetelijke momenten te creëren. Word je nu positief onrustig van deze prachtige epoxy lava tafel? Vul in onderstaand formulier je contactgegevens in en we nemen vrijblijvend contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veilig en snel betalen
iDeal & Paypal

Van 09.00 tot 21.00
06 – 46 06 60 96

Stuur een e-mail
info@oakwell.nl

Stel je vraag direct
via het contactformulier.