Een epoxy blad maken: waar moet ik beginnen?
Zoals met veel dingen in het leven weten we goed wat we willen. Maar hoe we dat voor elkaar krijgen is soms wat lastiger. Net zoals de creatieve epoxy eindresultaten. Als je weer eens zo’n epoxy blad voorbij ziet komen, flitst er misschien van alles door je heen. Hoe pak ik dat aan? Kan ik dit eigenlijk wel zelf? Of anders gezegd, moet ik dat willen? We nemen je mee, zodat je dit zelf kunt bepalen! Weet je al wat je wil? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!
Een epoxy blad maken; waar moet je over nadenken?
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat gezegde geldt ook hier. Bepaal dus eerst wat je exact als eindresultaat wil. Vragen waar je rekening mee kunt houden, voordat je begint: moet het een blad zijn dat volledig uit epoxy bestaat? Moet er hout als basismateriaal verwerkt worden? Moet het een rivier- of lavatafel worden? Moeten enkel (grote) gaten en/of spleten opgevuld worden? Welke kleuren wil je als epoxy gebruiken? En zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken.
De voorbereidingen
De mal
Eerst moet er een mal gemaakt worden. Hierin wordt later de stukken (of het stuk) hout ingelegd. Eigenlijk is het een waterdicht bad. Zorg voor de exacte gewenste lengte en breedte. Voor de hoogte mag je juist iets ruimere afmetingen aanhouden. In deze mal wordt straks de epoxy rondom het hout gegoten. Maar omdat epoxy hecht aan bijna elk oppervlak moet deze afstotend gemaakt worden. Dit kan door je mal van geschikt materiaal te maken, maar daarnaast adviseren we ook om de volledige tafel te tapen. Dus strook voor strook leg je een coating aan, waarop epoxy niet hecht. Ook kan je het beste, voordat je gaat gieten, de hele mal insprayen. Op deze manier heb je een lekvrije en niet hechtende huls gemaakt.
Voordat je aan epoxy gaat denken; deze mal moet dus écht waterdicht zijn. Een feilloze kitnaad is een noodzaak, in alle naden van de binnenzijde. Je wil niet dat je denkt dat alles staat uit te harden en dat er de volgende dag uitgeharde epoxy op je vloer ligt. Dit is niet alleen zonde van de prijzige epoxy, maar nog meer zonde van je vloer.
En dan het laatste punt voor de mal; hij moet goed waterpas staan. En ook dit moet over verschillende punten en richtingen goed kloppen. Anders zal de zwaartekracht niet je vriend zijn. Ook het uitzoeken van de juiste epoxy (leverancier) is een belangrijk onderdeel. Naast kwaliteit, zijn er ook andere zaken die van invloed zijn op de te kiezen epoxy. Denk aan giethoogte, uv-bescherming, ondergrond, temperaturen en kleurwensen. Onderzoek dit goed, of laat je goed voorlichten.
2 componenten
Mocht je denken dat bovenstaande een lastig onderdeel was: dat is het zeker, maar het echt ‘gevaarlijke’ begint nu pas. Je gaat nu de 2 componenten zorgvuldig afmeten. Gebruik hiervoor de tabellen of tools van de leverancier, want dit wil je niet verkeerd berekenen.
Nu je de beide componenten hebt afgewogen ben je klaar voor het mengen. Ook dit is een nauwkeurig werkje. Zorg dat je goed de randen en bodem raakt met je machine of roerijzer. Giet na een tijdje het mengsel voorzichtig over in een volgende emmer. Dan ga je opnieuw door met het mengen. Als je zeker weet dat je mengsel klaar is voor gieting, meng je eventuele kleurstoffen door je epoxy. Heb je verschillende kleuren, let dan goed op dat je de tijd niet laat verstrijken. Er is namelijk een zogenaamd “window”, waarbinnen gegoten moet worden. Zodra de 2 componenten gemengd worden, reageren deze al. In je mengbeker start het dus. Daarbij zijn een aantal factoren van invloed, maar je wil geen kokende epoxy in je beker hebben.
Al met al is het een kritisch proces. Met meerdere valkuilen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Anders is je nieuwe eettafel misschien mislukt. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Niet uithardende epoxy is een voorbeeld. Maar ook eerder genoemde kokende epoxy of sneeuwachtige neerslag in je tafelblad kunnen bijzonder vervelend zijn.
Een belangrijke tip: check na het eerste laagje epoxy of je mal inderdaad zo lekvrij is als je hoopte. En, blijf dit constant checken. Better safe than sorry!
Beginnen met gieten
Verwijder met een brander of heteluchtpistool de luchtbelletjes die onverhoopt toch in de epoxy zweven. Herhaal dit eventueel een paar keer. Hierdoor wordt het ontluchten versneld.
Check nogmaals of je mal lekvrij is en laat je project uitharden. De benodigde tijd is afhankelijk van giethoogte, temperatuur en de epoxy. Als je nog een keer moet gieten dan is dit vaak ongeveer 12 uur later. Ga niet over de maximale giethoogte heen, want het reagerende goedje moet zijn warmte kwijt kunnen. En we weten inmiddels wat er gebeurt als dit niet kan. Daarom is het een klus voor ervaren vakmensen. Begin er niet aan als je twijfelt. Maar als je alles goed en zorgvuldig doet, dan creëer je iets geweldigs.

De afwerking van je epoxy blad
Het afwerken begint, nadat alles uitgehard is en de mal is weg gehamerd. De afwerking kan een kleine reparatie zijn of de start van uren schuren. Een reparatie is eigenlijk niks anders dan boren of frezen naar het opgesloten stukje vuil of lucht. Daarna vul je dit met een spuit met epoxy weer op. Let wel op, eventuele structuren kunnen hiermee onderbroken worden.
Als alles is zoals je wenst, ga je met een steeds fijnere korrel het oppervlakte schuren. Een tip hierbij is met een compressor steeds even je schuurpad schoon te blazen. Dit verkleint de kans op minuscule beschadigingen. Hoe fijner je schuurt, hoe meer glans je krijgt. Nadat je dit op het gewenste glansgraad hebt gemaakt, kan je eventueel het hout afwerken met olie of 2 componenten pigment. Als je het hele oppervlakte geseald wil hebben met epoxy dan volgt dat als laatste stap. De kleur van je hout is dan dus bepaald. Eventueel seal je de tafel nog, polijsten en je bent klaar. Al is een poot eronder natuurlijk ook niet overbodig.
Neem jij de gok?
Dit was een tipje van de sluier van dingen die je tegen kunt komen als je een epoxy tafel blad gaat maken. Diegenen die besluiten het te gaan doen, laat je niet ontmoedigen door alle valkuilen, maar neem ze mee. De kans op een goed eindresultaat stijgt daardoor.
Degenen die tot de conclusie komen dat ze de ruimte, het geduld, de kennis en/of de nauwkeurigheid niet hebben, vul dan onderstaande contactformulier in! We nemen vrijblijvend contact met je op.
Uiteindelijk heeft iedereen dezelfde droom. Een unieke en prachtige creatie om binnen of buiten aan te genieten. Met een muziekje en een goed boek. Een heerlijke maaltijd en een drankje. Een goed gesprek of misschien wel succesvolle zakelijke strategieën.
"*" geeft vereiste velden aan